A szellemi tulajdon védelme
 

TAKE IT EASY! - A világon elsőként Magyarországon nyílt személyzet nélküli, automatizált kávézó

A A A    Nyomtatható verzió

A világ első automatizált kávézóját hozta létre Budapesten, a Váci úti Agora Parkban a konyhatechnológiai tervezés és kivitelezésről közismert Kende Gastro Zrt.

A magyar vállalkozásnak egy kaliforniai technológiai startuppal, az AiFi Inc.-al sikerült megállapodni az okos kávézóhoz szükséges technológia megvalósításáról. Az AiFi egy összetett, bonyolult mesterséges intelligencián alapuló technológiát fejleszt, amelynek a segítségével a klasszikus működésű üzletek át tudnak állni intelligens, okos bolttá. A boltokban innentől kezdve nincs szükség pénztárosra vagy személyzetre, mivel egy speciális kamerarendszer követi nyomon a vásárlást és azonosítja a polcról levett termékeket.

A vásárlási folyamat végtelenül egyszerű: le kell tölteni a TAKE IT EASY! applikációt, meg kell adni a kért adatokat, majd a beléptetésnél oda kell érinteni a telefonon megjelenő QR-kódot a forgótárcsás kapu leolvasójához. A belépés után bármelyik termék levehető a polcról, s a vásárló készíthet a kávégépen egy finom kávét, majd egyszerűen kisétálhat a vásárlási területről. A megadott bankkártya adatoknak köszönhetően az üzlet elhagyását követően levonják a bankkártyáról a vásárlás összegét.

A rendszer csak az egyéneket és a mozgásukat nézi, azaz, ha a vásárló valamit levesz a polcról, akkor azt algoritmusok segítségével beazonosítják, majd a választott terméket automatikusan hozzáadják a virtuális kosárhoz. A rendszer azt is kezelni tudja, ha végül visszateszik a polcra az árut.

Az egész folyamat GDPR-barát, ugyanis a rendszerben nincs arcfelismerés, mivel az egyén belépés után digitális jellé válik, azaz egy digitális csontváz jelenítődik meg. Továbbá a rendszer csak azokat az adatokat gyűjti, amiket a felhasználók bevisznek az applikációba, azaz a nevet, az e-mail címet és a jelszót. A kártya adatok már egy másik rendszerben kerülnek rögzítésre.

 

Az innovatív folyamattal elérhető, hogy egy vásárló akár 6 másodperc alatt elintézze a vásárlását.

https://www.youtube.com/watch?v=LaP4oMCvG5U

Forrás:

https://www.digitalhungary.hu/e-volution/Magyarorszagon-nyilt-a-vilag-elso-penztarmentes-kavezoja/16136/

Kép forrása:

https://www.youtube.com/watch?v=LaP4oMCvG5U