A szellemi tulajdon védelme
 

Egy magyar startup innovációja forradalmasítja a növénytermesztést

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar Bedrock farm a mesterséges intelligencia világát kihasználva tápláló, biztonságos és elérhető ehető növényeket termeszt szezonalitás nélkül, igényre szabva, lokálisan.

A hazai startup fejlesztése a mezőgazdaság egyik jelentős kihívására, az egyre nagyobb mértékben csökkenő termőföldek problémájára kínál megoldást. Szenzorok, drónok, szoftverek sokaságával olyan környezetbarát és automatizált, vertikális növénytermesztési rendszert hoztak létre, amelynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül magas minőségű zöldségekkel képesek ellátni az éttermeket, üzleteket és egyéb kereskedelmi egységeket.

Többszintes polcrendszerükön harmincféle növény kap helyet állandóan, köztük retek, kapor, bazsalikom, koriander, cukorborsó és zsázsa is, de vevői igény szerint bármikor bővítenek. Ennek a megoldásnak óriási pozitívuma, hogy - termesztőházaik kimagasló higiéniájának köszönhetően - nem használnak növényvédőszereket a külvilágtól való elzártságuk miatt.

A beltéri farmok esetében meghatározó a fény szerepe: a led-technológia elterjedése az üvegházi növénytermesztés forradalmát hozta, mivel lehetővé vált a növénytermesztéshez szükséges, a napéhoz hasonló fény energiahatékony előállítása. Fenntarthatósági szempontból előnyös, hogy a beltéri termesztés vízigénye kisebb a kültérinél, és termőföldet sem igényel.

 

Forrás:

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2022/05/08/magyar-startup-forradalmasitana-a-belteri-novenytermesztestrovarmentességet tudunk garantálni.

 

Kép forrása: https://startitkh.hu/