A szellemi tulajdon védelme
 

A NASA-t lenyűgözték a Puli Holdi Vízszimatoló mérőeszköz tervei

A A A    Nyomtatható verzió

A Puli Space Technologies elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás" verseny második helyezését.

A rendkívül kicsi, mindösszesen 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos vízszimatoló detektor képes lesz felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet, amellyel nemcsak az űrhajósok vízellátása lesz biztosítható, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakéta üzemanyagaként is szolgálhat.

A magyar műszer már az idén megkezdi a holdfelszín alatti vízjég készletek feltérképezését.

 „Az utóbbi évtizedekben, több Hold körül keringő űrszonda mérései alapján is megerősítették a kutatók, hogy nagy mennyiségű víz található a Hold felszínén jég formájában, főleg a sarkvidékeken, és akár 40 ezer négyzetkilométernyi területen találhatók ún. “jégcsapdák”, azaz potenciális jéglelőhelyek ~1 km és ~1 cm közötti méretskálán. Ezek lokális felderítése több szempontból is kiemelt fontosságú, hiszen továbbra sem tudjuk milyen koncentrációban, térbeli eloszlásban és formában van jelen a vízjég a holdkőzetekben.” – olvasható a plispace.com oldalán.

A NASA 225 ezer dollárral támogatja a vízszimatoló mérőeszköz fejlesztését, valamint műszaki oldalról is segíti a Puli Space Technologies céget.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20220524-ujabb-nasa-dijat-nyert-a-puli-space-technologies-magyar-kutatasi-eszkoz-indulhat-a-holdra.html

Kép forrása:  https://pulispace.com/hu/news/puli-lunar-water-snooper-nasa/