A szellemi tulajdon védelme
 

A jelenleginél humánusabb csapdázási rendszer készül egy magyar startup jóvoltából

A A A    Nyomtatható verzió

Egy magyar startup, a Feedbackpack RD-SAM System csapdázási innovációja egy új jelzőrendszer, amely az eddigieknél sokkal humánusabb lehetőséget biztosít az állatok befogására. Mindegyik csapdában van egy kis alkatrész, mely a mozgást detektálja. Akkor lép működésbe, ha megfogja a zsákmányát, erről jelet küld felhasználójának. A rendszer lehetővé teszi a kihelyezett csapdák távoli összekapcsolását egy hálózatba, így ha riasztás érkezik a felhasználóhoz, az térképen is megnézheti, hogy éppen melyik csapda küldött jelzést számára.

A csapdázást legtöbbször kártékony állatok befogására használják, de lehetnek állat- vagy humán-egészségügyi okai is, és emellett kutatási célt is szolgálhat. Ez a visszajelző-rendszer akár a ragadozók számára is humánusabb megoldást jelent, mivel nem kell napokig fogságban vergődniük, akár élve, más helyre kerülhetnek.

A fejlesztés segíti a gyors visszajelzés és a gyorsabb beavatkozás lehetőségét, rengeteg üzemanyagot, időt, energiát lehet majd a használatával megspórolni. Az egész csapdázás sokkal modernebbé és sokkal szervezettebbé válik, és nem utolsó sorban az állatokban sem tesznek vele kárt.

Ahol van mozgás a rendszer bármilyen monitorozási feladatot el tud látni, így nem csak vadászati területeken használható, hanem határátkelőnél, parkolóházakban vagy akár magánbirtokon is.

Két év munkát követően a fejlesztés rövidesen a tesztelést vállaló vadásztársaságokhoz fog kerülni.

A rendszer működését az alábbi videóban lehet megtekinteni:
https://www.youtube.com/watch?v=u5vwX_o8ktw

 

Forrás:

https://www.digitalhungary.hu/start-up/uj-startup-a-siker-kapujaban/16396/

Kép forrása:

https://www.youtube.com/watch?v=u5vwX_o8ktw