A szellemi tulajdon védelme
 

Egyetemi Hackathon 2022

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával 2019-ben elindított Nak TechLab inkubációs programja a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására törekszik. Legutóbb meghirdetett ötletversenyükre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív elképzeléseikkel és hatékony megoldásaikkal nagymértékben javítják az állattartáshoz kapcsolódó feltételeket (például antibiotikumok felhasználásának csökkentése, állattartáshoz kapcsolódó energiafelhasználás és takarmányfelhasználás optimalizálása).

A hackathon egy legalább 24 órán át tartó ötletverseny, ahol a versenyzők csapatokba szerveződve fejleszthetik és mutathatják be saját ötleteiket. Az idei versenyen 7, egyetemistákból álló csapat mérettette meg magát az agrárium kihívásaira hozott ötleteivel.

A fődíjat az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból álló CowOp csapat tagjai vehették át, akik ötletükben egy, a tejtermelésből kiszelektált tehenek és vemhes üszők nagyipari és kisüzemi gazdaságok közötti előnyös adásvételét támogató rendszer ötletét dolgozták ki.

A különdíjas ChromatAir csapat egy kromatográfiás technológiával működő diagnosztikai rendszert tervezett, amely a baromfitelepek szellőztetőrendszerébe építve segíti a fertőző megbetegedések korai diagnózisát.

 

Források:

https://www.naktechlab.hu/hackathon2022

https://www.innoteka.hu/cikk/allatorvostan_hallgatok_innovacios_sikere.2531.html

Kép forrása: 

https://www.uni-neumann.hu/nak-techlab-hackathon-2022