A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Űrügynökség bemutatta a Tejútrendszer eddigi legrészletesebb térképét

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Űrügynökség 2013-ban felbocsátotta Gaia űrszondáját azzal a céllal, hogy a Tejútrendszer legpontosabb és legteljesebb többdimenziós térképet készítse el. A felfedezések befejeződtek, melynek eredményeként bemutatták a Tejútrendszer eddigi legrészletesebb térképét, amely csaknem kétmilliárd csillagról tartalmaz információkat.

A katalógusban olyan új adatok találhatók, mint a kémiai összetétel, a csillagok hőmérséklete, színe, tömege, kora és radiális sebessége. Ezen információk nagy részét az újonnan közzétett spektroszkópiai adatok segítségével fedték fel. Ez egy olyan technika, amellyel a csillagok fényét egy szivárványhoz hasonlóan az alkotó színeire bontják.

Az adatok emellett különleges csillagok alcsoportjait is tartalmazzák, például a változócsillagokat, amelyek fényessége időben változik.

A Gaia a kémiai összetételük alapján olyan csillagokat is azonosítani tudott, amelyek eredetileg másik galaxisokból származnak.

Emellett az új kettőscsillag-katalógus több mint 800 ezer kettős csillagrendszer tömegét és fejlődését mutatja be, míg a 156 ezer kis égitestet tartalmazó új kisbolygó-felmérés a Naprendszer eredetének felderítéséhez járul hozzá. A Gaia emellett 10 millió változócsillagról, a csillagok közötti titokzatos makromolekulákról, valamint a saját kozmikus szomszédságunkon túli galaxisokról és kvazárokról is új információkat tárt fel.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tájékoztatása szerint a változócsillagok keresésében és azonosításában magyar kutatók is közreműködtek.

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/06/13/magyar-kutatok-is-segitettek-bemutattak-a-tejutrendszer-eddigi-legreszletesebb-terkepet

Kép forrása: https://m.hirstart.hu/