A szellemi tulajdon védelme
 

Levédeted, vagy másé legyen a haszon?

A A A    Nyomtatható verzió

A szellemitulajdon-védelem fontosságáról és tapasztalatairól Forintos Róbert, a Hungarian Water Partnership (HWP), társelnöke, illetve Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke adott interjút a Műszaki magazin számára.

Forintos Róbert elmesélte, hogy korábban mennyire nem voltak tisztában a szellemitulajdon-védelemmel, a különböző oltalmak jelentőségével, kellett hozzá egy beszélgetés, amely rávilágított azok fontosságára és arra, hogy a jó ötlet hasznosításához oltalmakra – szabadalomra, védjegyre vagy éppen dizájnoltalomra – van szükség, ráadásul az oltalmak megléte a nemzetközi piacra lépés alapfeltétele is. A HWP társelnöke szerint „az, hogy egy fejlesztés oltalmazása megvalósuljon, nem lehet pénz kérdése, hiszen enélkül az addig befektetett pénzt többszörösét veszítheti el a tulajdonos.”  A cég 14 éve dolgozik azon, hogy azoknak a magyar cégeknek, akiknek van megfelelő tudása, technológiája és referenciája, külpiaci projekteket és beruházásokat akviráljanak. Úgy látja „a szektorban mindenki nagyon sokat fektet gépekbe, alapanyagokba, kutatásokba és ha az oltalomszerzésre nem fókuszálnak, akkor ez mind kidobott pénz.”

Pomázi Gyula kiemelte az SZTNH iparjogvédelemben betöltött szerepét, elmondta, hogy a hivatal célja, hogy minél több hazai vállalkozás felismerje a különböző oltalmak fontosságát azért, hogy a hazai innovatív cégek és feltalálók a lehető legtöbb gazdasági előnyt szerezhessék meg, mellyel nem csak saját bevételeiket növelik, hanem a magyar gazdaságot is erősítik.

Felhívta a figyelmet arra: „Ha valaki egy terméket kitalál, a fejlesztésnek van eredménye, akkor érdemes gondolkodni azon, hogyan fogják ezt hasznosítani. Először ki kell alakítani az adott termékhez, technológiához tartozó szellemitulajdon-jog stratégiáját, ki kell találni, az értéklánc mentén hogyan képes a gyártó és a kereskedő, illetve minden más partner eladni azt. Ez a folyamat költséget jelent, ki kell kitalálni, mit érdemes oltalom alá helyezni és mi az, ami ebből megtérül. De itt nem ér véget a történet, mert a megszerzett oltalmat fenn is kell tartani, a jogokat pedig érvényesíteni kell. Ehhez kell egy szakember, aki a szellemitulajdon-védelemhez ért és végig tudja vezetni az ügyfelet a folyamaton. Ekkor lép be a hivatal is a képbe”.

Javasolta: „Ha kutatás-fejlesztési projektről van szó, akkor azt mindenképpen érdemes minősíttetni – ezen a téren az SZTNH komplett szolgáltatást nyújt, az erre megírt Fehér könyvtől a tanácsadásig. A minősítéssel adókedvezményt, támogatást szerezhet a cég, de biztonságot és védelmet is nyújt, ha kérdéses, hogy a projektünk kutatás-fejlesztésnek számít-e. A szellemi tulajdon diagnózissal a vállalkozás felmérheti a potenciális lehetőségeit”.

Egyre több magánszemély, KKV, startup, kutatóintézet és egyetem figyel a szellemi tulajdonára.

 

A teljes cikk elérhető az alábbi linken:
https://www.muszaki-magazin.hu/2022/06/15/levedeted-vagy-mase-legyen-haszon/

Kép forrása: https://www.itbusiness.hu/