A szellemi tulajdon védelme
 

Ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható biostimulátort fejlesztettek a Debreceni Egyetemen

A A A    Nyomtatható verzió

Az egyedülálló termésnövelő anyag hatékonyságával kapcsolatban a Debreceni Egyetemen 5 éve folynak szabadföldi kísérletek. A szakemberek a kutatások során egészséges növényekből két gomba törzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, a szövetekben pedig jótékony hatást fejtenek ki. Ennek eredményeként a kutatók egy, az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható biostimulátort hoztak létre.

 „A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálataink azt mutatják, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15%-ot is. A termék védelmet biztosít a biotikus és az abiotikus stresszfaktorokkal szemben egyaránt, fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben, továbbá hatóanyagai révén megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését” – olvasható a HajduPress oldalán.

Az egynyári és évelő növények serkentését és védelmét segítő Tricho Immun termék egyelőre csak Magyarországon kapható, a kutatók célja, hogy rövidesen a termék külföldön is forgalomba kerüljön.

 

Forrás:

https://hajdupress.hu/cikk/biostimulator-szabadalom-debrecenben

Kép forrása:  https://m.facebook.com/debrecenuniversity/