A szellemi tulajdon védelme
 

Szennyvízből készítenek tisztítószert magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A reNEW Technologies szakemberei több évnyi kutatómunka eredményeként kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát házi tisztítószerek formájában lehet hasznosítani. A tisztítószerek fő hatóanyaga az ecetsav, amit általában mesterségesen állítanak elő, de a magyar eljárás biológiai erjesztésű ecetsavat használ, amit a víztisztítás során keletkező szennyvíziszapból nyernek ki.

A végtermékként jelentkező iszappól az innovatív technológiával  értékes ásványi anyag és szerves vegyület nyerhető vissza, illetve az újrahasznosított termékek gyártása mellett jelentősen csökkenthetők a víztisztító telepek működési költségei is.

A Cycle előállításához nincs szükség tiszta vízre és  a körforgásos gazdasághoz is hozzájárul azzal, hogy több mint 90 százalékban egyszer már felhasznált alapanyagból készül.

Az újrahasznosított tisztítószerekből egyelőre wc-tisztító gélt és fürdőszoba-tisztító szert lehet kapni.

Az SGS Institute Fresenius nevű német bevizsgáló és tanúsító cég teszteredménye szerint a magyar fejlesztésű fürdőszobai tisztítószer sokkal nagyobb hatékonysággal távolította el a vízkő és szappan maradványainak szennyeződéseit, a vécétisztítószer vízkőoldóhatékonysága pedig szintén felülmúlta a versenytársak átlagos eredményességét.

A termékek egyetlen hátránya, hogy műanyag palackokban kaphatók, de erre még nem találtak jobb megoldást. Mivel nem létezik megbízható, biológiailag lebomló komposztálható műanyag, a reNEW  - a termékek terjedésével - arra kéri a vevőket, hogy tartsák meg az először vásárolt flakonjaikat, és a később boltokba kerülő utántöltő kiszerelések vásárlásával óvják tovább a környezetet.

Forrás:

https://qubit.hu/2019/06/27/magyar-kutatok-feltalaltak-a-szennyvizbol-keszult-tisztitoszert-ami-mar-a-boltokban-is-kaphato

Kép forrása:

https://www.facebook.com/renewtech.co/