A szellemi tulajdon védelme
 

Hulladék növényi részekből készít különféle termékeket egy magyar vállalkozás

A A A    Nyomtatható verzió

A 13 éve alapított Grapiola cégcsoport jelenleg több mint egy tucat korábban hulladékként kezelt növényi részből készít különféle termékeket.

Hidegen sajtolt növényi olajokat, magkrémeket, gluténmentes liszteket és natúrkozmetikumokat, gyógyszeripari alapanyagokat, takarmánykiegészítőket, de még horgászcsalit is gyárt a harmadik generációs hulladékgazdálkodás modellt követő magyar vállalkozás.

A termékek gyártásához az alapanyagot elsősorban hazai termelőktől vásárolják. A feldolgozást ‒ a nyersanyag beérkezésétől a csomagolásig ‒ saját üzemükben végzik, három magyarországi telephelyen.

A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmi sem kerül kidobásra. Azt a kevés mellékterméket, amit esetleg másképp nem tudnak hasznosítani, leszárítják takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak vagy fűtőanyagnak.

A technológia fejlesztéseik miatt évek óta együtt dolgoznak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) élelmiszeripari tanszékeivel.

A Grapiola 2021 szeptemberében Brüsszelben elnyerte a Generali Group fenntartható üzleti modelleket támogató SME EnterPRIZE díját.

 

Forrás:

https://qubit.hu/2022/06/30/elelmiszeripari-hulladekbol-keszit-magolajat-lisztet-es-kozmetikumokat-egy-uttoro-magyar-vallalkozas

Kép forrása:

https://www.grapoila.hu/