A szellemi tulajdon védelme
 

Egy innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését

A A A    Nyomtatható verzió

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

Az új eljárás célja, hogy Magyarország bármely stroke centrumába stroke gyanújával sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye teleradiológiai hálózaton keresztül központi, felhőben működő szerverre kerüljön, ahol a mesterséges intelligenciával (MI) működő szoftver azt azonnal értékeli.

Az értékelést követően a szoftver a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, valamint a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket automatikusan visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, továbbá annak a fogadó ellátóhelynek is, ahová szükség esetén a beteget speciális ellátásra tovább kell szállítani.

Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) vezetésével megvalósuló, Mesterséges intelligencia alapú központi döntéstámogató rendszer kialakítása az OMIII Budapest Amerikai út 57. alatti telephelyén mint központi egységben, valamint az ország további 27 stroke centrumában valósul meg 2021-2023-ban.

 

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/07/18/mesterseges-intelligencia-gyorsitja-fel-a-magyarorszagi-stroke-ellatast

Kép forrása:

https://www.stroke.org/en/about-stroke