A szellemi tulajdon védelme
 

A molekuláris óra porcszövet kialakulásában játszott szerepét térképezték fel debreceni kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A Debreceni Egyetem kutatói közleményükben arról számoltak be, hogy az ízületeinkben jelen lévő porcszövet egészséges kialakulásához szükségesek bizonyos mechanikai ingerek (például korai magzati mozgások), amelyek részben a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki a pozitív hatásukat.

A molekuláris óra működését a porcfejlődés során eddig még nem vizsgálták. Ahhoz, hogy megértsék a porcsejtek belső cirkadián ritmusának szabályozását és azt, hogy az óra ritmicitásának felbomlása hogyan segítheti elő az ízületi gyulladás kialakulását, először a molekuláris órának a porcszövet kialakulásában játszott szerepét kellett feltérképezniük.

A vizsgálatot követően a Debreceni Egyetem kutatóinak elsőként sikerült leírnunk, hogy a mechanikai ingerek – legalább részben – a fejlődő porcsejtek cirkadián órájának szinkronizálása révén fejtik ki a porcképződést elősegítő hatásukat.

Eredményeik alapján az idős korban gyakori ízületi gyulladás vagy porckopás esetén a sejtalapú terápiás eljárások a jövőben kiegészíthetőek lehetnének. A kutatók reményei szerint a beültetés előtt álló őssejteket megfelelő mechanikai stimulációval „elő-ingerelve” hatékonyabb porcregeneráció érhető el.

Tanulmányukat a neves Journal of Pineal Research című folyóiratban jelentették meg.

 

Forrás:

https://www.dehir.hu/debrecen/biologiai-ora-es-porckepzodes-fontos-osszefuggesre-jottek-ra-a-debreceni-egyetem-kutatoi/2022/09/20/

Kép forrása:  https://bhc.hu/