A szellemi tulajdon védelme
 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2022

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar tudomány ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A magyar tudomány ünnepén Magyarország számos városában és a határokon túl is, többhetes rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődök egészen november végéig. A különböző előadások, kiállítások, bemutatók, filmvetítések, tudományos fórumok egy-egy vezérgondolat jegyében zajlanak. Az idei év mottója: „Tudomány: út a világ megismeréséhez.

A rendezvények témái között előtérbe kerülnek többek között a megújuló energiaforrásokkal, a biodiverzitás csökkenésének hatásaival, valamint az ukrajnai háború következtében kialakult, számos területet érintő válsággal kapcsolatos kérdések.

Az MTA kiemelt programjait hibrid módon készíti elő, egyaránt lehetővé téve a személyes és online részvételt.

Az idei programsorozat ünnepélyes megnyitója – november 3-án 10 órakor – kezdődik az MTA Székházának Dísztermében, ahol átadják a 2022. évi Eötvös József-koszorúkat, valamint az MTA 2022. évi Tudományos Díjait is.

Az előadásokat élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján, a rendezvénysorozat teljes programja a tudomanyunnep.hu oldalon érhető el.

 

Források:

https://mta.hu/tudomanyunnep

https://unideb.hu/magyar-tudomany-unnepe-2022

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_tudom%C3%A1ny_%C3%BCnnepe

Kép forrása:

https://mta.hu/tudomanyunnep