A szellemi tulajdon védelme
 

A Miskolci Egyetem vezetésével innovatív víz alatti robotot fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

A víz alatti robot fejlesztésének ötlete a projektet vezető Miskolci Egyetemen született, rajtuk kívül a finnországi Tampere és a spanyol főváros műszaki egyetemei, a portói egyetem és egy kutatóintézet közös társasága részvételével zajlott.

„A robot ötszáz méteres mélységig tud merülni és öt órán át tud a víz alatt maradni. Szonárjainak köszönhetően zavaros vízben is merülhet, eszközei egyedi igényeknek megfelelően speciális bányászati vagy vízügyi feladatokra alakíthatók. A robot óránként egy terabájtnyi, jó minőségű és sokoldalúan használható adatot képes gyártani, ezért hatékonyabb, mint az eddig használt merülő szerkezetek.” – olvasható az Innotéka oldalán.

A projekt egyik kihívása a miniatürizálás volt, mivel olyan méretű robotot kellett készíteni, amely a középkorból megmaradt, kézzel vájt járatokba is be tud hatolni. A másik nehézség a kommunikáció megoldása volt, ugyanis a GPS víz alatt nem működik.

A robotok a finnországi, angliai, szlovéniai és portugáliai merülések után Magyarország legnagyobb víz alatti járatrendszerében a Molnár János barlangban kerültek tesztelésre.

Az innovatív szerkezet bevethető a régen nem látogatott, veszélyes, emberi merülésre nem ajánlott bányák vízzel telt vájatainak felkutatására is.

Érdeklődők Európa több országából is érkeztek már, az első megbízás a kárpátaljai Aknaszlatináról jöhet. A település sóbányáját a beomlás fenyegeti, a robotok hamarosan ott állhatnak először munkába.

 

Forrás:
https://www.innoportal.hu/nemzetkozi-piacra-juthat-a-miskolci-egyetem-reszvetelevel-fejlesztett-vizi-robot

Kép forrása:

https://www.innoportal.hu/nemzetkozi-piacra-juthat-a-miskolci-egyetem-reszvetelevel-fejlesztett-vizi-robot