A szellemi tulajdon védelme
 

Elektromos járművek üzleti célú felhasználásához nyújt hiánypótló megoldást egy magyar startup innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

Négy fiatal mérnök fejlesztett egy utazástervező applikációt (Volteum) elektromos autósok számára.
Ötletükkel eredetileg az elektromos autók töltésére szolgáló különféle applikációkat terelték volna egy platformra, végül inkább a villanyautók komplex útvonaltervezése mellett döntöttek.

A Volteum valós idejű és historikus adatok felhasználásával pontos becslést ad az elektromos gépjármű akkumulátorának merülésére, majd a töltőpontok és a töltési idő kiszámításával optimális útvonalat tervez a jármű számára – ezzel biztonságossá teszi és drasztikusan leegyszerűsíti az elektromos járművek használatát. Az autós a megtervezett útvonalat egy kattintással átemeli az általa használt navigációs rendszerébe és már indulhat is!

A Volteum csapata az MVM Group Edison Startup versenyét nyerte meg, ezzel pedig nemcsak több millió forintot, hanem jelentős szakmai támogatáshoz, mentorációhoz is hozzájutottak, illetve bekerültek a Smart Future Lab inkubátor programjába is.

A magyar startup üzletfejlesztési tervei okán története legnagyobb tőkebevonását hajtotta végre.
A plug-in hibridek bevonása mellett további termék- és üzletfejlesztési tervei is vannak a csapatnak. Emellett Európa után hamarosan az Egyesült Államok és Kanada területére is elérhetővé teszik az útvonaltervezést, illetve a csomagszállítási piacra fókuszálnak.

A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

 

Források:

https://startitkh.hu/portfolio-item/volteum/

https://forbes.hu/uzlet/volteum-befektetes-day-one/

 

Kép forrása:

https://smartfuturelab.mvm.hu/