A szellemi tulajdon védelme
 

A 2023-as év kiemelt állatfajai Magyarországon

A A A    Nyomtatható verzió

Több évre visszanyúló hagyomány, hogy a különböző szakmai szervezetek évente megválasztják a maguk szakterületén belül az év adott élőlényét. Így létezik Év madara, emlőse, kétéltűje, hala, rovara, fája, vadvirága és gombája is. Ennek a kezdeményezésnek a célja elsősorban az ismeretterjesztés, a jövő nemzedék szemléletformálása, ezért az aktuális év adott élőlényéről széles körű információk, népszerűsítő kampányok, programsorozatok készülnek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el "Év madara" programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a lakossági internetes szavazást a barkóscinege nyerte.

Részletek: https://www.mme.hu/2023-ev-madara-barkoscinege

Az év kétéltűjét/hüllőjét nem lakossági szavazás, hanem az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választja meg 2012 óta. Az idei évben az alpesi gőtére esett a választás, ez az egyik legritkább, kevésbé közismert kétéltű Magyarországon.

Részletek: https://www.mme.hu/khvsz/2023-ev-keteltuje-alpesi-gote

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indítja el az "Év lepkéje" programját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra. A 2022-ben lezajlott lakossági internetes szavazást hazánk egyik legikonikusabb nappali lepkéje, a fecskefarkú pillangó nyerte 2155 (58%) szavazattal.

Részletek: https://www.mme.hu/ev-lepkeje-2023-fecskefarku-pillango

 

Forrás: https://www.mme.hu/

Képek forrásai:

https://infostart.hu/belfold/2023/01/10/barkoscinege-alpesi-gote-fecskefarku-pillango-mi-bennuk-a-kozos

https://piros7.es/megvalasztottak-az-ev-madarat

https://magyarnarancs.hu/tudomany/eloszor-hirdettek-meg-az-ev-lepkejet-de-itt-az-ev-madara-es-keteltuje-is-255355