A szellemi tulajdon védelme
 

2023 – Neumann János emlékév

A A A    Nyomtatható verzió

Neumann János a kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté. Az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett. Ennek alapvető gondolatait – a kettes számrendszer alkalmazása, memória, programtárolás, utasítás rendszer –Neumann-elvekként emlegetjük. Ma is az általa kialakított elven működik a világ valamennyi számítógépe.

A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták, a numerikus meteorológia területén – és még egy sor elméletet megalapozva.

Neumann János 1903-ban, 120 évvel ezelőtt született. A Neumann Társaság a 2023-as évet névadója örökségének ápolására szenteli, az idei év folyamán – többek között – tudománytörténeti vándorkiállítással, képzőművészeti kiállításokkal, emlékfaültetéssel, a Magyar Tudományos Akadémiával közös konferenciával, továbbá Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetésével jelentkezik.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elindította a Neumann 120 jubileumi év oldalát, várja az intézmények, szervezők jelentkezését, szívesen hírt ad programjaikról. A jubileumi eseményekből már itt is olvasható válogatás, sok más érdekesség mellett.

 

Források:

http://hirek.prim.hu/cikk/2023/01/03/elindult_a_neumann_120_ev

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/neumann-janos

https://hu.wikipedia.org/wiki/Neumann_J%C3%A1nos

 

Kép forrása:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/neumann-janos