A szellemi tulajdon védelme
 

Földrengés-veszélyeztetettségi térkép készült Magyarországról

A A A    Nyomtatható verzió

Országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kft-.vel közösen készített szeizmotektonikai térkép.

A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek. Magyarország földrengés-aktivitása közepes, a nagy rengések pedig ritkák. A Földrengés Kutató Intézet évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrál, ám ezek közül évente négy-öt olyan van, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).

A földrengések elleni védekezés leghatékonyabb módját a földrengésbiztos építkezés jelenti. Elsősorban ehhez nyújt majd segítséget a térkép, amely mind a helyi szeizmikus kockázatelemzések, mind pedig az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések alapjául szolgálhat.

A projektet összefoglaló honlap: http://nkp.epss.hu/

Tájékoztató kisfilm: http://nkp.epss.hu/video/szeizmo_1216.mp4

 

Források:

https://magyarnemzet.hu/mozaik/2023/01/megszuletett-a-terkep-ami-megmutatja-hol-a-legeselyesebb-foldrenges-magyarorszagon
https://foldjaro.hu/foldrenges-terkep/

Kép forrása:

http://nkp.epss.hu/