A szellemi tulajdon védelme
 

Ígéretes tumorterápiás fejlesztés az ELTE mesterszakos hallgatóitól

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE biotechnológia mesterszakos hallgatóiból (9 fő) álló iGEM csapata olyan szuperbaktériumot fejlesztett, amely képes lehet azonosítani és elpusztítani a rákos sejteket.

A csapat egy baktérium alapú célzott, fényre aktiválható tumorterápiás módszert fejlesztett. Megoldásuk a NanoBlade nevet viseli. Ez, a hallgatók által genetikailag módosított baktérium képes lesz felismerni, detektálni rákos szöveteket, majd kék fény hatására elpusztítani azokat. Ehhez a mikroba külső felszínén egy kisméretű fehérjét, ún. Nanobody-t fejeztek ki, mely a tumorsejtek felszínéhez képes kötődni. Az ily módon azonosított tumorsejteket kék fénnyel megvilágítva a mikróba egy citotoxikus fehérjét juttat a tumorkörnyezetbe, amely lokálisan elpusztíthatja a rákos sejteket.

Az International Genetically Engineered Machine (iGEM) az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) által alapított, biológus, biotechnológus és biomérnök hallgatói csapatoknak szóló nemzetközi projektversenyen az ELTE TTK hallgatóinak fejlesztése arany minősítés elismerést kapott.

Tavaly, a Párizsban megrendezett eseményen 330 csapat képviseltette magát a világ 46 országából, a verseny 19 éves történetében most először indultak magyarok is.

A jövőben a tehetséges kutatójelöltek minden anyagi, mentorációs segítséget meg fognak kapni ahhoz, hogy ötletükből később gyógyszer születtethessen.

 

Forrás:

https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/szuperbakteriumok

https://ttk.elte.hu/content/szuperbakteriummal-a-rakgyogyitasert.t.6227

https://ttk.elte.hu/content/arany-minositest-kapott-az-elte-hallgatoinak-tumorterapias-fejlesztese.t.6215

Kép forrása:

https://www.elte.hu/content/bakteriumalapu-terapiaval-a-rakos-sejtek-ellen.t.27115