A Magyar Agrár- És Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projekt keretében energia- és immunerősítő tejtermékeket fejlesztett.
Az együttműködés során egy különleges trappistasajt látott napvilágot, amelyet D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr- és gyümölcsjoghurtot, valamint sajtkrémet is.
A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés élelmiszerbiztonsági szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Emellett megvalósítja a szántóföldtől az asztalig szemléletét, hiszen a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.
A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.
Forrás:
https://uni-mate.hu/h%C3%ADr/-/content-viewer/sungombas-sajt-mate-fino/20123
Kép forrása:
http://www.gabojsza.hu/