A szellemi tulajdon védelme
 

Elstartolt az első, saját fejlesztésű magyar kutatórakéta

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki Egyetem Aerospace csapata egy új szuperszonikus (a hangsebességnél több mint kétszer gyorsabban repülő) szuborbitális szondás rakétaplatformot fejlesztett még 2022-ben, Aether S néven. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú jármű, 9000 méteres csúcsmagassággal.

Az oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátására – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – 2023. 01. 26-án, csütörtökön 16 óra 5 perckor a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén került sor.

A kutatórakéta repülés közben két tudományos feladatot hajtott végre: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai és a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérletet.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette.

A projekt megvalósítását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széles körűen segítették.

A BME Aerospace Team távlati célja a rakétasport hazai meghonosítása, valamint a rakétatudomány iránt érdeklődő hallgatók következő generációjának előkészítése.

 

Források:

https://bmeaerospace.hu/en/about-us/

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/01/27/diakok-bocsatottak-fel-magyarorszag-elso-szuperszonikus-kutatoraketajat

Kép forrása:

https://www.facebook.com/bmeaerospace/