A szellemi tulajdon védelme
 

Világhírre tehet szert két magyar egyetemista innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

Két magyar egyetemista innovatív megoldása egy fenntarthatóbb újratölthető dezodor (respray) alternatívát kínál a környezettudatos vásárlóknak. A fiatalok egy olyan újratölthető palackot, valamint egy hozzá illeszkedő, saját fejlesztésű újratöltő automatát alkottak, ami a különböző funkcióknak köszönhetően lehetővé teszi a dezodor palackok vásárlói közegben való újratöltését.

Az innováció több szempontból is figyelemreméltó.

Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel töltik meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. A palackok 75 ml-esek, amivel majdnem kétszer annyi ideig tart ki egy töltés tartalma, mint a hagyományos dezodoroknál. Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-a kiküszöbölhető. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az első vásárlás alkalmával a felhasználóknak a feltöltést, illetve a palackot együttesen kell megvásárolniuk, ekkor viszont utóbbi már a sajátjukká válik. Innentől kezdve minden egyes újratöltéskor csak az illatanyagért kell fizetni, vagyis egy kedvezőbb árazást tudnak biztosítani. Jelenleg három illat közül lehet választani, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Próbaképpen a Rossmann budaörsi üzletében helyezték ki a világ első fújós dezodor újratöltő automatáját, de nemsokára három Budapest környéki üzletben is beüzemelik a szerkezeteket.

Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

 

Források:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sikersztorik/egy-magyar-talalmany-ami-vilagsikerre-is-valhat-bemutattak-a-vilag-elso-fujos-dezodor-automatajat/

https://www.facebook.com/respraysolutions

https://www.respraysolutions.com/?fbclid=IwAR0GVkaW8y1nkgImu0sdE0KhTYkLI2A3fL5lICwj6E25LVuWWm5L44PI91Y

 

Kép forrása:

https://www.respraysolutions.com/