A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók megreformálják a gerincgyógyászat diagnosztikai folyamatát

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist készítenek, amely a mesterséges intelligencia algoritmusainak fejlesztése és a gépi tanulás alapjául szolgálnak.

Projektjük célja olyan piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztika folyamatát, támogatja a gyógyítást, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét.

Közleményük szerint „A technológiát alkalmazó megoldások képesek lesznek hatalmas mennyiségű vizsgálati adat és szakmai tudás ötvözésére, amellyel pontosabbá és gyorsabbá lehet tenni a diagnosztikát, megteremtve a lehetőséget a terápia eredményességének növelésére.

A projekt fő termékeként az automata gerinc MR leletező mesterséges intelligencia algoritmus és applikáció készül el, amely a meglévő PACS szerverekhez kapcsolódva a gerincről készült MR vizsgálatok automatizált leletezésére lesz képes, kiszűrve a súlyos gerincbetegségeket és a potenciális fájdalomforrásként értékelhető patológiákat is.”

A három évet felölelő projektet megvalósító konzorciumban a hazai gerincgyógyászati ellátás csúcsintézményét jelentő Budai Egészségközpont Kft. (Országos Gerincgyógyászati Központ) mellett a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék és a Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja és az IFUA Horváth & Partners Kft. vesz részt.

Forrás:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-januar/megreformaljak?objectParentFolderId=19355

Kép forrása:

https://www.istockphoto.com/