A szellemi tulajdon védelme
 

Vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas eszközt és eljárást dolgoztak ki Pécsen

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetem és a RoLink Biotechnology Kft. kutatóinak sikerült egy teljesen új - jelenleg szabadalmaztatás alatt álló - eszközt és eljárást kifejleszteniük a vírusok által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz méréséhez.

A projekt során a kutatóknak ultraviola (UVC) típusú fény segítségével sikerült a koronavírus örökítőanyagát úgy inaktiválni, hogy a vírust szerkezetében nem károsították, így nyílt lehetőség arra, hogy a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozni tudják. A kutatások során bebizonyosodott, hogy az orron keresztül szervezetbe juttatott inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami a védőoltások eredményességét is igazolja. A pontos mérési eredmények érdekében a kutatók kidolgoztak egy vírustisztítási eljárást, ami lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is.

A találmány nemcsak a koronavírusok megértéséhez járul hozzá, de a vakcinagyártáshoz és az immunválasz méréséhez is alap. A kutatók célja nem kisebb, mint Magyarország virológiai védelmi képességeit fejleszteni. Az innováció a jövőben több, más kórokozóra is alkalmazható lesz, így hazánk könnyebben fel tud készülni bármilyen újabb fertőző betegségre.

 

Forrás:

https://univpecs.com/tudomany/ket_pecsi_egyetemista_otletebol_kiindulva_erosodik_az_orszag_virologiai_vedelme

https://infostart.hu/tudomany/2023/02/07/tudomanyos-attores-pecsen-inaktivaltak-a-koronavirus-ket-fajtajat#

Kép forrása:

https://pixabay.com/