A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar innováció a fej-nyaki rákos elváltozások kimutatására

A A A    Nyomtatható verzió

A Kromat Műszerforgalmazó Kft. és Dr. Márk László, a PTE ÁOK Analitikai Biokémia Tanszék vezetőjének közös innovációja egy olyan eljárás, illetve kis berendezés, ami nyálmintából képes kimutatni az összes fej–nyak területén (pld. orrüreg, nyálmirigy, szájüreg, gége, pajzsmirigy stb.) létrejött elváltozásokat.

„Márk László kutatásait évekkel ezelőtt az a feltételezés indította el, hogy a nyálban megjelenő fehérjék, molekulák jellemzők lehetnek nemcsak egyes ráktípusokra, de az esetlegesen jelenlévő összes daganatfajtára. Kevéssé tudományosan, ámde érthetően fogalmazva inkább általánosságokra koncentrált, a nyomok szélesebb spektrumára. Letett arról, hogy az adott tumorra jellemző egy-egy molekulát azonosítsa, ehelyett a rák ujjlenyomatát kereste. Bármilyen fej-nyaki tumor ugyanis olyan enzimatikus hatásokat indít be, amik hatására bizonyos fehérjék szétesnek, „darabjaik” pedig kimutathatók a nyálból.”- olvasható a 24.hu oldalán.

A vércukorméréshez hasonlítható „nyálproteomikai vizsgálat” az egyszerű, hordozható berendezésnek köszönhetően, diagnosztikai szaktudás nélkül akár otthon, háziorvosi rendelőben is elvégezhető.

A sikeres szabadalom után a műszer jelenleg továbbfejlesztés alatt áll, a kutatás folytatásaként jó eséllyel lehetővé válik az agyat és a tüdőt érintő daganatok kimutatása is az innovatív berendezés segítségével.

Magyarországon a fej-nyaki daganatok a leghalálosabb ráktípusok közé tartoznak, mivel többségük esetén a dohányzás és az alkoholfogyasztás kockázatnövelő tényezőt jelent. Gyakori az áttétképződés, és bár a fej-nyaki daganatok alapvetően jól kezelhetők, ám jellemzően későn derül rájuk fény. A korai felismerés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét, az ideális az, ha még a tünetek jelentkezése előtt azonosítják az elváltozást. A magyar innováció ezt hivatott szolgálni.

Forrás:

https://24.hu/tudomany/2023/02/12/rak-daganat-tumor-rakszures/

Kép forrása:

https://www.innoteka.hu/