A szellemi tulajdon védelme
 

Folytatódik a kullancsfigyelő program a lakosság bevonásával

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézete 2023-ban is folytatja a Magyarországon nem őshonos Hyalomma kullancsok hazai megjelenését kutató, 2021-ben elkezdett Kullancsfigyelő programját.

A nem őshonos fajokon túl a hazai kullancsokat is vizsgálják, idén. A gyűjtésüket a lakosság bevonásával már a kullancsok első megjelenésével kora tavasszal elkezdik. Az ekkor talált egyedeknek különösen nagy a jelentőségük, hiszen ez arra utalhat, hogy nem közvetlenül vándormadarak segítségével érkeztek az országba, hanem itt teleltek át.

Emellett, idén elindítják a Kullancs a kertben projektet is, melynek célja a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának feltérképezése. A kutatásra a kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosok jelentkezését várják a kullancsfigyelo.hu honlapon található kérdőív kitöltésével. Az önkéntesek ezt követően egy csomagot kapnak, amely tartalmazza a kertben történő kullancsgyűjtéshez szükséges eszközöket.

Az így gyűjtött egyedek önmagukban is fontos adatokat szolgáltatnak a kutatók számára, akik laboratóriumi vizsgálatokkal a kórokozókkal való fertőzöttségüket is elemzik.

 

Forrás:

https://elkh.org/hirek/az-ok-kutatoi-a-lakossag-bevonasaval-iden-is-folytatjak-a-kullancsfigyelo-programot-es

Kép forrása:

https://www.afrivip.org/