A szellemi tulajdon védelme
 

Hazánkban egyedülálló módon, igazi „szolárház épült Somogyban

A A A    Nyomtatható verzió

A Somogyban felépített, kétszintes, öt hálószobás lakóház száz százalékban természetes anyagokból készült. A hatgyermekes család otthona energiatakarékos, minimális a gépesítése, és biológiailag egészséges minden négyzetcentimétere a benne lakókra nézve. A napfény erejét maximálisan kihasználó szolárház kicsit más, mint a szokványos öko- vagy bioházak.

A ház 15 ezer vályogtéglából készült, melynek legyártásához a családapa egy speciális, 15 tonnás présgépet szerzett be. Az elkészült falakat 1050, egyenként 15 kilogrammos szalmabálával szigetelték a megszokotthoz képest dupla rétegben, 70 centiméter vastagon. A vasbeton talp alá négyzetméterenként 40 centiméter üveghabot tömörítettek, amely nemcsak szigetel, hanem tartja is a több mint 200 tonnás házat.

A déli oldalon a lehető legnagyobb felületen, 42 négyzetméteren üvegborítást kapott az épület. A nyári klimatizálás elkerülése érdekében mellőzték a tetőtéri ablakokat. A túlzott napsugárzás elleni védelmet árnyékolókkal biztosították. Télen az alacsonyabban járó nap miatt üvegházhatás érvényesül, a ház ultra alacsony fűtésigényű. A fűtéshez az energia töredékére van szükség, amelyet jól erősít a sötét padlózat, az magába szívja a meleget, amelyet később képes leadni.

Az 50 centiméter vastag, natúran hagyott falak a pára felvételében és a hő leadásában nagy szerepet játszanak, ezért a lehető legkisebb felületen használtak csempét.

A 340 négyzetméternyi tetőfelület pedig lehetővé teszi, hogy esővizet gyűjtsenek öntözéshez, és egy kerti fürdőtóhoz, amelynek vizét egy napelemes szivattyú fogja egészségesen tartani.

A családfő elmondása szerint semmivel sem volt drágább az egyedi konstrukciójú ház felhúzása, mint bármilyen más épület megépítése.

 

Forrás:

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/02/ezer-szalmabalaval-szigeteltek-a-hazat-ami-nyaron-hut-telen-fut

Kép forrása:

https://sokszinuvidek.24.hu/