A szellemi tulajdon védelme
 

Számtalan lehetőséget nyit meg a kerekesszékkel élők számára egy magyar startup

A A A    Nyomtatható verzió

A 2014-ben megalapított NOW Technologies különböző kiegészítőket gyárt kerekesszékekhez számtalan lehetőséget megnyitva a kerekesszékkel élők számára. Olyan innovatív megoldásokat keresnek, gyógyászati és orvosi segédeszközöket fejlesztenek, amelyek segítségével a mozgáskorlátozottak minőségibb életet élhetnek. Több éves munkájuk gyümölcseként GyroSet Vigo néven speciális fejvezérlőt dobtak piacra 2020-ban, melynek köszönhetően a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

A GyroSet valójában egy headset, ami a fej térbeli pozíciójának mérését végzi. A mozgássérült a fejének mozgatásával irányíthatja az elektromos kerekesszékét, illetve egy androidos eszközre írt szoftver lehetővé teszi a headset egérfunkciójának a használatát is.  Ennek előnye, hogy egyéb kommunikációs és navigációs alkalmazások is hozzáférhetővé válnak, mint például a videotelefon, a globális helymeghatározás, a hangalapú webkeresés. A szoftver – WheelDroid – segítségével a páciens kapcsolódni tud az internethez és lehetősége van irányítani a számítógépét és a telefonját.

A startup továbbra is arra törekszik, hogy javítson az emberek életén, segítsen a legsebezhetőbbeknek. Legújabb elképzelésük az, hogy egy okos kerekesszék-vezérlő rendszert fejlesszenek, amely lényegében bármilyen személyes mobilitási platformon használható lesz majd.

A teljesen digitális, robotikai alapokon nyugvó platformjuk számos izgalmas lehetőséget kínál majd, például hangvezérléssel is lehet irányítani. Amikor használója kiadja az utasítást, hogy »menj előre«, a kerekesszék elindul, kikerüli az akadályokat, amihez a környezetét feltérképező 3D-s technológiát használ. Azt is meg fogják tudni tenni, hogy feltérképezzék a kerekesszék tulajdonosának lakását, ami után úgy is közlekedhet, hogy egyszerűen megmondja, melyik helyiségbe szeretne eljutni. A fejlesztésük további nagy előnye lesz, hogy a gyártók jelenlegi termékeire tudják majd rátenni az elektronikát, vagyis felokosítják azokat, ezáltal úgy tudnak nagyobb kényelmet és plusz szolgáltatásokat biztosító kerekesszékeket forgalmazni, hogy nem kell gyökeresen átalakítani a termelésüket. – olvasható az itbusiness.hu oldalán.

 

Források:

https://itbusiness.hu/technology/aktualis-lapszam/path/felforgatna-egy-teljes-agazatot-a-legigeretesebb-hazai-startup/

https://startuponline.hu/vilagelso-globalis-ceg-vasarolja-fel-a-kerekesszekek-innovaciojaban-utazo-nowtechnologiest/