A szellemi tulajdon védelme
 

Negyvenkét új csigafajt fedezett fel egy magyar kutató

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa, Páll-Gergely Barna által vezetett nemzetközi kutatócsoport negyvenkét miniatűr szárazföldi puhatestű állatot fedezett fel Délkelet-Ázsiában. A kutatócsoport ezzel ötszörösére növelte az eddig ismert Angustopila nemzetségbe tartozó fajok számát. Egy matematikai modell segítségével végzett becslésük alapján feltételezik, hogy összesen kb. 81-91 angustopila nemzetségbe tartozó csigafaj élhet délkelet-ázsiában.

A különböző csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat során történt, elsősorban a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, valamint a szájadékban található fogak száma és elhelyezkedése alapján.

A most felfedezett csigafajoknál a tudomány ugyan ismer valamivel kisebb, tengeri fajokat, de a szárazföldön jelenleg ezek a legkisebbek, csak néhány példány mérete haladja meg az egy milliméteres nagyságot.

A mostani felfedezéssel egy olyan fajgazdag állatcsoporttal gazdagodott a tudósok élővilágról alkotott tudása, amelyről eddig alig volt ismeretük.

 

Forrás:

https://www.magyarallatvedelem.hu/42-uj-fajt-fedezett-fel-a-magyar-tudos/

Kép forrása:

https://hvg.hu/cimke/csiga