A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar innováció a műanyagok kiváltására

A A A    Nyomtatható verzió

Teljes egészében kiválthatja a hétköznapokban használt, rendkívül szennyező műanyagokat egy új, magyar fejlesztésű, természetes összetevőkből készült DAT1 nevezetű alapanyag. A szerves összetevőkből álló nyersanyag a legkisebb mértékben sem tartalmaz kőolajszármazékot, vagy bármilyen más műanyag vegyületet.

A feltaláló, Lajter Péter szerint az anyag mechanikai tulajdonságai, szilárdsága, rugalmassága hasonló a mindennapokban használt műanyagokéhoz. Az ötletgazda hozzátette, az alapanyagok könnyen hozzáférhetők, és a termék ára sem magasabb, mint a jelenleg alkalmazott lebomló anyagoké.

Az új anyag ellenáll a nyomásnak, így a fóliák, evőeszközök és más használati tárgyak mellett – próba jelleggel – autóalkatrészt is gyártottak belőle fröccsöntéssel.

A piacon rendkívül sok olyan anyag van, amelyet lebomlónak mondanak, azonban ezekből mindig marad vissza valamilyen nem természetes anyag. A DAT1-ből készült termékek azonban gyorsan és minden maradvány nélkül lebomlanak – olvasható szakmaverzum oldalán.

 

Forrás:

https://szakmaverzum.hu/2022/12/attores-magyar-talalmany-szabadithat-meg-minket-a-muanyagtol/

Kép forrása:

https://szakmaverzum.hu/2022/12/attores-magyar-talalmany-szabadithat-meg-minket-a-muanyagtol/