A szellemi tulajdon védelme
 

Amatőr horgászok segítségét kérik magyar kutatók.

A A A    Nyomtatható verzió

A vizek állapota az intenzív használat és terhelés miatt nagyon gyorsan és folyamatosan változik. Ennek szabad szemmel is látható jelei például az algásodás, jellegzetes fajok eltűnése vagy akár újak megjelenése, de ennek következménye lehet bizonyos fajok túlzott elszaporodása is.

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja a hazai vizek állapotának felméréséhez amatőr horgászok segítségét kívánja igénybe venni. Kutatásuk elsődleges célja annak megértése, hogy milyen ökológiai hatások befolyásolják felszíni vizeink állapotát. Idén februárban elindították a Tudós Horgász országos citizen science projektjüket.

A horgászok „Őrszemekként” történő bevonása lehetővé teszi a tudósok számára ökológiai tudásuk és percepcióik alaposabb megismerését, és így remélhetőleg elindulhat velük a párbeszéd a hazai felszíni vizekkel kapcsolatos legfontosabb ökológiai kérdésekben.

A horgászok a projekt számára létrehozott külön weboldalon és mobilalkalmazásban tudnak adatot szolgáltatni, ahol néhány felszíni vizeinkhez köthető fontosabb élőlény megfigyelésének dokumentálásával, illetve időről időre megújuló kérdőívek kitöltésével is segíthetik a kutatást.

 

Forrás:
https://infostart.hu/tudomany/2023/03/02/a-horgaszok-segitseget-kerik-a-tudosok

Kép forrása:

https://tudoshorgasz.hu/