A szellemi tulajdon védelme
 

Mesterséges intelligencia alapú digitális bőrgyógyászat indult hazánkban

A A A    Nyomtatható verzió

Február 8-án élesben is elindult a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája által is jóváhagyott mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat. Közel 700 bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák körülbelül 95 százalékát képes azonosítani a magyar fejlesztésű AIPDerm szoftver.

Az alkalmazás egy mesterséges intelligenciával működő, automatizált, orvosi döntéstámogató rendszer, amellyel az otthon környezetéből diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek.

„A páciensek a hét minden napján, a nap 24 órájában orvoshoz fordulhatnak a bőrproblémájukkal akár a saját kanapéjukról is. Ehhez csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe. Innentől számítva maximum három napon, de akár két órán belül is visszajelzést kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen bőrbetegségben szenvedünk, mi a teendő vele” – olvasható a portfolio.hu oldalán.

A kezelőorvos a Mesterséges Intelligencia segítésével megállapítja a végső diagnózist és a kezelést, vény nélküli gyógykészítmény alkalmazását vagy receptet írhat fel, súlyos betegség esetén pedig javasolja, hogy a beteg személyesen keressen fel egy szakorvost. A recept az EESZT-n keresztül bármelyik gyógyszertárban kiváltható. Végezetül pedig egy monitoring rendszer segít követni a beteg gyógyulását, és megelőzni jövőbeli betegségeket.

A világszinten elsőként országosan elérhető digitális bőrklinika mögött a legtekintélyesebb hazai orvosok és tudományos szakemberek állnak.

A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon.

A betegek gyógyulási esélyeit becslések szerint akár 30-40 százalékkal növelő AIP Derm segítségével több, mint 18 ezer pácienst vizsgáltak meg Magyarországon a tesztidőszakban, és több mint 900 rákbetegséget diagnosztizáltak így.

Az AIPDerm után már most nagyon komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik, és várhatóan a szoftver még idén elérhetővé válik a külföldi piacokon is.

 

Források:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/03/03/orakon-belul-valaszt-ad-a-borbetegek-problemajara-egy-magyar-fejlesztes
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230303/az-europai-unioban-elsokent-magyarorszagon-indult-el-a-mesterseges-intelligencia-alapu-borgyogyaszat-600678

Kép forrása:

https://www.aipderm.hu/