A szellemi tulajdon védelme
 

A régióban Magyarországon alkalmaznak elsőként egy új terápiás lehetőséget májtumoros betegeknél

A A A    Nyomtatható verzió

Az elsődleges és másodlagos májdaganatban szenvedő betegeknek a régióban elsőként nyújt terápiás lehetőséget a Holmium-166 izotóppal, valamint egy hazánkban eddig nem elérhető Ittrium-90 izotópkészítménnyel végzett intervenciós radiológiai beavatkozás Magyarországon.

Az intervenciós radiológiai beavatkozás során nincs szükség műtétre, egy speciális beadószerkezettel magát a radioaktív izotópot tartalmazó mikrogyöngyöket juttatják a daganatba, mellyel a kialakult daganat méretét tudják csökkenteni. A beavatkozás alatt a beteg egy tűszúrást érez, és egy nap múlva el is hagyhatja a klinikát. Ez a beavatkozás azoknak a májdaganat miatt szervátültetésre váró betegeknek is segíthet, akik állapota addig is karban tartható, amíg megérkezik számukra az életmentő új máj.

A Semmelweis Egyetemen az elmúlt időszakban kilenc májbetegnél hajtották végre az új beavatkozást.

A radioaktív izotóppal gyógyítás engedélyezése mintegy másfél évet vett igénybe a Semmelweis Egyetemen, mivel ezeket a sugárzó anyagokat csak nagyon szakszerűen lehet szállítani és tárolni, és a beavatkozáshoz az orvosok, asszisztensek számára is megfelelő sugárvédelmi védőfelszerelés szükséges – olvasható a hirado.hu oldalon.

A szakember szerint a beteg számára nem szükséges sugárvédelmi öltözet, mivel a béta-részecskék ott maradnak a májban, és kifelé kevesebb mint 1 cm-re sugároznak. A beteg szervezetére tehát nem jelentenek számottevő kockázatot.

 

Források:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/03/08/uj-terapias-lehetoseg-majtumoros-betegeknek

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/daganatos-betegsegek/majdaganat-uj-mutet-nelkuli-terapiat-alkalmaznak-a-semmelweis-egyetemen/2r2k0wh

Kép forrása:

https://www.vital.hu/uj-terapias-lehetoseg-majtumoros-betegeknek