A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális textil termékcsaládot fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem kutatói

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői jelenleg olyan speciális textilipari technológia és textil termékcsalád fejlesztésén dolgoznak, amely alkalmas a légkörben található szennyező anyagok – toxinok, pollenek, allergének – megkötésére.

A különleges anyagból készülő függönyök, ágyneműk, terítők nagy segítséget jelenthetnek a betegségek elleni küzdelemben, illetve a káros anyagok megkötése mellett alkalmasak a különféle hasznos vegyületek, akár illóolajok, szúnyog- és rovarriasztó szerek kibocsátására is.

Az első termékek 2025-ben kerülhetnek piacra.

A nemzetközi piacon jelenleg nincs forgalomban hasonló textilipari termék, így a fejlesztők jelentős érdeklődésre számítanak a magánszemélyek mellett közintézmények, egészségügyi intézmények, magánkórházak, vállalatok, üzemek részéről is, Magyarországról és külföldről egyaránt.

A Rovitex és a PTE évtizedes együttműködése alatt már számos hasonló, sikeres fejlesztés valósult meg. Nemrég kezdődött azoknak az antimikrobiális szöveteknek, textíliáknak a gyártása, amelyek a fertőző betegségek terjedése ellen használhatók. A cég és az egyetemi kutatók olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú ideig véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. – olvasható az origo oldalán.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/itthon/20230303-specialis-fuggonyoket-esagynemuket-fejlesztenek-az-allergia-ellen.html

Kép forrása:

https://pte.hu/hu/sajto