A szellemi tulajdon védelme
 

Meghirdették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatot

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Formatervezési Tanács idén is meghirdette a fiatal formatervezőknek szóló Moholy-Nagy Ösztöndíj Pályázatát.

A pályázat legfőbb célja, hogy elősegítse a pályakezdő tervezők szakmai fejlődését, önálló vagy gyártói együttműködésre épülő termékfejlesztését, saját márkájuk megalapozását.

Az ösztöndíjra pályázhat minden 35 év alatti, szakirányú diplomával rendelkező, Magyarországon tevékenykedő alkotó, designer.

Az ösztöndíj összege bruttó 1.200.000 Ft, futamideje 6 hónap.

Az ösztöndíjprogramban az ösztöndíjasok ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek.

Az ösztöndíj odaítéléséről neves szakmai zsűri dönt, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az ösztöndíjasok munkáját, akik nyilvános kiállításon adnak számot az eredményről. Az elbírálás szempontjai: a téma innovációs tartalma, társadalmi és gazdasági jelentősége és nemzetközi szinten mért újdonsága.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió által kiírt témában Kecskemét város reprezentációs ajándéktárgyának tervezése a feladat, melyet a város vezetése ajándékba adhat kiemelt személyek, delegációk számára. A tárgynak szimbolikusan magában kell hordoznia a város múltját és jövőjét, Kodály Zoltán (zene) és Katona József (irodalom) szellemiségét, Kecskemét szecessziós építészetét is.

Szakmai partnerként a MAFORM is csatlakozik a programhoz, így akár az általuk megadott feladat is választható. Az ember és az AI közös tervezésű tárgya témakörön belül arra kell keresni a választ, hogyan lehet bevonni a mesterséges intelligenciát (MI) egy később valós személyek által használt, funkcionális tárgy megalkotásába. A feladat célja, hogy egy olyan prototípus szinten megvalósítható használati tárgy, eszköz készüljön, amelynek tervezésében indokolt és szerves része van az MI-nek is.

A pályázatokat 2023. április 3-ig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, a részletes kiírás az alábbi oldalon érhető el:  https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/moholy-nagy-laszlo-formatervezesi-osztondij

Forrás:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/sajtokozlemeny-moholy-nagy-laszlo-formatervezesi-osztondij-12