A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat

A A A    Nyomtatható verzió

Tizedszer adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, idén agrár- és földtudományok kategóriában, valamint kémiai és gyógyszerészettudomány kategóriában kaptak elismerést a kiválóságok.

Az alábbi három tudós nő vehette át az elismerést az MTA székházában:

Dr. Solymosi Katalin biológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi adjunktusa, aki a növényi színtestek új típusait keresi, valamint felépítésük és működésük feltáratlan részleteit vizsgálja.

Dr. Oláh Julianna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, aki számításos kémiai módszerek segítségével értelmezi a különféle molekulák és főként a vastartalmú enzimek viselkedését.

A kiváló kutatói teljesítményhez szükség van a mindennapi munkát segítő technikusokra, laboránsokra, asszisztensekre és szakmai segítőkre is. Épp ezért a Nők a Tudományban Egyesület a kutatói tevékenység támogatását elismerve Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adományozott Benséné Fekete Ildikónak, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet laboratóriumi főmunkatársának.

A Nők a Tudományban Egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. Az elismerést évről évre olyan fiatal kutatónők kapják, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, aktív részesei a magyar tudományos életnek, emellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, ezáltal inspirálva környezetüket.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Az idén díjazott kutatónők is igazi példaképek lehetnek a 14-18 éves lányok számára, hiszen utat mutathatnak számukra a tudományos és mérnöki pályák felé.

 

Kisfilmek a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal elismert kutatónőkről:


Dr. Solymosi Katalin – Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022 – Agrár- és földtudományok

Dr. Oláh Julianna – Nők a Tudományban Kiválósági díj 2022 – Kémiai és gyógyszerészettudomány

Benséné Fekete Ildikó – Nők a Tudományban Kiválósági Díj a kutatói tevékenység támogatásáért 2022

 

Forrás:

https://nokatud.hu/rolunk/