A szellemi tulajdon védelme
 

Fénylő innováció hódít az építőiparban

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar építőanyag-gyártás területén ismertté vált Saint-Gobain Hungary a világon egyedülálló fejlesztéssel lepte meg az építőipart. A magyar kutatók által véglegesített fejlesztésnek köszönhetően megszületett a weberNEON család – cementes fényfuga, fényfesték (akril homlokzatfesték), fényvakolat (öntiszutuló fényvakolat) – amelynek tagjai olyan különleges termékek, melyek a sötétben fénylő megjelenést kölcsönöznek az épületeknek kültéren és beltéren egyaránt.

A cég szakembereinek kutatásaik és fejlesztéseik alapján sikerült megváltoztatni a magas minőségű anyagaik mikrostruktúráját, ezzel elérve, hogy az innovatív, weberNEON termékekkel borított felület napfénnyel vagy mesterséges fénnyel töltődve a sötétben (zöld, kék vagy vízkék színben foszforeszkálva)a magába szívott energiát fény formájában kibocsájtva, ragyogó hatást váltson ki.

Az új termékek nem tartalmaznak semmilyen vegyi, sugárzó matériát. A környezetbarát anyag akár 8 évig is biztosíthatja a különleges foszforeszkáló hatást, mely nem igényel rendszeres frissítést.

A fényvakolatokat és a fényfestékeket jellemzően díszítési célokra javasolják, elsősorban ott, ahol az épület homlokzatát mesterséges fénnyel is meg lehet világítani, ezzel biztosítva a Neon ciklikus töltését. A fényfugák fürdők és konyhák megjelenését tehetik még izgalmasabbá.

Az újítás elsősorban a szálloda- és irodapiac építészetében hozhat egyedülálló megoldásokat, de izgalmas lehetőséget rejt a lakások és a családi házak egyedi megjelenésének kialakításában is.

A legújabb fejlesztést nem csak itthon, de világszerte használják.: a fluoreszkáló és foszforeszkáló NEON család tagjait Kazahsztánban például útjeleknél, utcatábláknál alkalmazzák, Dubajban pedig ebből készült virágok világítanak az utcákon.

A NEON fénytermékek használatát a különleges megjelenés mellett azért is ajánlják a Weber szakemberei, mert a lámpafény sok esetben sokkhatást jelent a szervezetnek, ugyanakkor a „fénylés” nem vet fel ilyen problémákat. A termékek a sötétben biztonságérzetet nyújtanak azzal, hogy a teret jobban láthatóvá, derengővé teszik. Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy egy megfelelő méretű felület térmegvilágítást is kiválthat, komoly költségcsökkentést jelentve.

A Saint-Gobain Hungary termékfejlesztései a fenntarthatóság jegyében készülnek. Az évek során számos díjjal ismerték el a cég munkáját. Többször kaptak Érték és Minőség Nagydíj elismerést, illetve Gazdaság és Tudomány díjban, valamint Innovációs Nagydíjban is részesültek. Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary vezérigazgatója idén a nyolcadik Bizalom Gálán vehette át a legmagasabb üzleti kategória nagydíját, a Leader Of The Year trófeát a nagyvállalati kategóriában.

 

Források:

https://www.saint-gobain.hu/rolunk/hirek/ragyogo-homlokzat-sotetben-vilagito-fugak-nem-kepzelet-weber-innovacioval-ez-mar-valosag

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/epitoanyagok/epitokemiai-termekek/fenylo-innovacio-vilagraszolo-fejlesztes-a-saint-gobain-webertol/

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/28/vilagito-homlokzat-es-3d-betonnyomtato-magyar-ceg-innovacioiert-rajong-a-vilag

Kép forrása:

https://www.hu.weber/weber-neon