A szellemi tulajdon védelme
 

Mi az oka, hogy gyakran nem emlékszünk az álmainkra?

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói arra keresték a választ, hogy az emberek többsége miért nem emlékszik az éjszakai álmaira, holott egy átlagos éjszaka alatt egy átlagos emberi agy nagyjából 4,8 órányi álomképet hoz létre.

Elméleti munkájukban amellett érvelnek, hogy az álmodás nem az alvás tudati mellékterméke, hanem szervesen kapcsolódik annak alapvető funkcióihoz. Az alvás elengedhetetlen szerepet játszik az ébrenlét során elhasználódott agyi funkciók működésének helyreállításában.

Szerintük a nem emlékezés oka az alvási ciklusok összetett rendszerében keresendő. Általában leginkább a REM-alvásában – az alvás első pár órájában - álmodunk élénken, a sekélyes NREM alvásban jóval kevesebb álomképpel rendelkezünk. Az alvás másik kitüntetett funkciója az alvás utáni ébrenlétre való ráhangolódás. Az ébredés során aktiválódó konkrét, jól körülhatárolható célok hatékonyan gátolják és kitörlik az álomemlékeket.

A kutatási eredmények szerint az agyunk a felejtéssel már az ébrenlét utáni feladatainkra készül fel. Az álom felidézése megnehezítené, hogy eközben jövőbeli célokat tudjunk elképzelni, azaz az álmainkat azért is felejtjük el, hogy reggel minél könnyebben koncentrálhassunk a jövőre.

Az eredeti cikk a Neuroscience & Biobehavioral Reviews oldalán olvasható.

 

Forrás:

https://www.ppk.elte.hu/content/ezert-nem-emlekszunk-az-almainkra-reggel.t.42587

Kép forrása:

https://cedruspatika.hu/