A szellemi tulajdon védelme
 

Sikeresen zárult az idei NTK START Program

A A A    Nyomtatható verzió

Második alkalommal zárult sikerrel a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programja a START Program, melynek során a csapatok személyre szabott mentorálással és workshopokkal válthatják elképzelésből valósággá az ötletüket.

Az innovátorokat idén is egy közös cél motiválta, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat segítsék, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást építsenek. Három új, napjaink kihívásait érintő témakörben lehetett pályázni: egészségügyi és szociális kérdéskör, ötletek zöld küldetéssel, valamint megoldások a közösségért.

A versenyre 250 ötletgazda jelentkezett, majd a végső válogatásba összesen 20 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be. A kiválasztott ötletek gazdái egyenként hárommillió forintos kezdőtőkét nyertek el, illetve két hónapos intenzív inkubációs programban vehettek részt, amely felkészítette őket a programot záró Demo Day-re.

A zsűri végül a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata részére ítélt meg további 5-5 millió forintos támogatást. A Malom Projekt újrahasznosított műanyagkeretet kínál látássérült gyermekek számára, a Smobya csapata pedig mikrobiális bőrt fejleszt azért, hogy a divatipar ökológiai lábnyoma kisebb legyen.

Az ide versenynek lett két különdíjasa is. Az egyik elismerést a Green Engine csapata egy olyan applikációval nyerte, amely beltéri farmoknak segít a hatékony földművelésben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium különdíját a „Verbalio” nyerte, a verbális kommunikációban akadályozott emberek számára segítséget nyújtó applikációjukkal.

 

Forrás:
https://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2023/04/12/start-kornyezettudatos-otlet/

 

Kép forrása:

https://uni-eszterhazy.hu/innovacio/ntk-start-program-2023