A szellemi tulajdon védelme
 

Rövidesen biztosított lesz a kézműves és ipari termékek földrajzi árujelzőinek uniós szintű oltalma

A A A    Nyomtatható verzió

A világszerte elismert kézművesipari termékek esetében uniós földrajzi árujelző oltalom igénylésére eddig nem volt lehetőség, így a gyártók nem tudják uniós szinten igazolni a termékek minősége és származása közötti kapcsolatot.

A borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők rendszerének sikerére építve az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenesen megállapodott a kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslatáról. A javaslat lehetővé tenné a régiójukhoz és hagyományos szaktudásukhoz kapcsolódó kézműves és ipari termékek előállítóinak, hogy európai földrajziárujelző-oltalmat kaphassanak. Oltalom alá eshet például a herendi porcelán, muranói üveg, a donegali gyapjú vagy a solingeni acél is.

Az ilyen termékekre vonatkozó földrajziárujelző-oltalom ösztönözni fogja a kézműipari innovációt és beruházásokat azáltal, hogy segíti a kézműveseket és előállítókat, mindenekelőtt a kkv-kat abban, hogy – az uniós versenyszabályokkal összhangban – népszerűsíthessék és megőrizhessék hagyományos szakismereteiket.

 Az új szabályok garantálni fogják, hogy a megfelelő ellentételezés nélkül senki se élvezhesse a legkülönfélébb kézműves és ipari termékek valódi előállítói által végzett, magas színvonalú munka gyümölcsét.

A javaslat elfogadása esetén a fogyasztók könnyebben tudják azonosítani a minőségi árucikkeket, és megalapozottabb döntéseket tudnak hozni a vásárláskor.

Az ideiglenes megállapodást még mind az Európai Parlementnek, mind az Európai Unió Tanácsának jóvá kell hagynia és hivatalosan is el kell fogadnia.

 

Források:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/mft/nagyobb-vedelmet-kaphatnak-a-lokalis-kezmuves-es-ipari-termekek

https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2022/12/01/geographical-indication-protection-for-craft-and-industrial-products-council-adopts-position/

 

Kép forrása:

https://gi.kormany.hu/index