A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar innováció a növénytermesztésben

A A A    Nyomtatható verzió

A hidropóniás termelési technológia jelenleg kevésbé ismert és elterjedt Magyarországon, pedig a használatával akár 30%-kal hatékonyabb növénytermesztés folytatható kontrollált körülmények között.

Egy debreceni startup által megálmodott és forgalmazott saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farm újdonságnak számít hazánkban, a konténerben ugyanis hidropónikus technológiával működő tornyok találhatók, amelyekben salátafélék, fűszernövények termelhetők talaj nélkül, tápoldatos vízben.

A technológia lényege, hogy nincs szükség termőföldre a termeléshez, illetve 90-95%-kal kevesebb víz szükséges, mint hagyományos gazdálkodás esetében. Ráadásul a vertikális kialakításnak köszönhetően egy nagyon helytakarékos megoldásról van szó. A palánták, növények kőzetgyapotban növekednek és tápoldatos vízből nyerik ki a számukra fontos tápanyagokat. A beltéri termelés egyik nagy előnye, hogy a körülmények – mint a hőmérséklet, páratartalom stb. – kontrollálhatók, ezáltal pedig egész éves, kiszámítható termelés folytatható és nem kell tartani az időjárás okozta terményvesztéstől, illetve károkozóktól sem.

Idén tavasszal átadták a Green Drops Farm Kft. legújabb, saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farmját.A 40 négyzetméteres konténerben jelenleg húsz darab tizenöt és tizenhat szintes tornyon több mint háromezer növény fejlődik. Ennek az a lényege, hogy egy négyzetméteren akár 160 növényt is meg lehet termeszteni, maga a technológiai fejlesztés, ami innováció az a toronyszerű vertikális kialakítása. A tornyok ráadásul a saját tengelyük körül forognak, így elég egy oldalról a megvilágítás.

A debreceni cég saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farm projektje nemrégiben újabb mérföldkőhöz érkezett. Ezúttal az egyedi gyártású konténer farmban a termelési körülményeket, értékeket érzékelő és mérő szenzorok, valamint az ezekhez kapcsolódó applikáció fejlesztésén volt a hangsúly.

A hosszú távú tervek között szerepel robotok alkalmazása is, ennek is előkészítéseként szolgál a mostani fázis.

 

Forrás:

https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/atadtak-a-magyar-startup-altal-fejlesztett-novenytermeszto-kontener-farmot-64241-001

Kép forrása:
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/atadtak-a-magyar-startup-altal-fejlesztett-novenytermeszto-kontener-farmot-64241-001