A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar siker született a tudományos diákolimpián, Dallasban

A A A    Nyomtatható verzió

Barna Benedek László "UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" című projektjével elnyerte az International Council on Systems Engineering - INCOSE különdíját.

Barna Benedek László –  a budapesti Szent István Gimnázium végzős diákja – UV-Covbel néven egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezést készített, amely a fehérjék jelölésére, az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölésre szolgál. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

A versenyző a MISZ által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa.

Az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenye. A seregszemlén a helyi tudományos versenyek nyerteseiként vesznek részt a középiskolás diákok, a világ számos országából. Az Intel célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű fiatal tudósait, és ezzel tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Phoenixben az idén 77 ország több mint 1700 diákja vett részt a seregszemlén.

 

Forrás:
https://www.innovacio.hu/isef2023_sajto.html

Kép forrása:

https://www.societyforscience.org/isef/