A szellemi tulajdon védelme
 

Zöldhidrogén előállítását kezdik meg hazánkban

A A A    Nyomtatható verzió

A napelemparkok termelése időjárásfüggő, csúcsidőszakban túlkínálat lép fel a nappal termelt áramból, ezért felmerült az ötlet, hogy a felesleges árammal hidrogént termelnek. Az új technológia egyedi és különleges hazánkban. Ipari léptékű tesztelését, valamint a dinamikus működtetés tanulmányozását a Bükkábrányi Energiaparkot működtető Bükk­ábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem végzi.

Az új technológiával a naperőmű által termelt áramot felhasználva az elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogént, nyomásfokozás után, palackokban tárolják, az oxigént pedig a légkörbe engedik. A termelési eljárás okán zöld­hidrogénnek nevezett végtermék akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célú felhasználásra is alkalmas, de természetesen az üzemanyag­cellákhoz is megfelelő üzemanyag lehet a közlekedésben, vagy a földgázhoz keverve az energiatermelésben.

A pilotprojekt további újdonsága, hogy egy dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszer vezérli majd a technológiát, amelynek segítségével a folyamat szabályozható.

Az elektrolizáló berendezés kísérleti fejlesztése és a technológia ipari léptékű tesztelése várhatóan augusztustól kezdődik.

 

Forrás:

https://www.innoteka.hu/cikk/elindul_a_hazai_zoldhidrogen_eloallitas.2733.html

Kép forrása:

https://greendex.hu/bukkabranyban-zajlik-a-masodik-hazai-zoldhidrogen-projekt/