A szellemi tulajdon védelme
 

UV-C fertőtlenítő robotot fejleszt egy hazai kkv

A A A    Nyomtatható verzió

A hazai FM szektor piacvezető létesítménygazdálkodó vállalata, a B+ N Referencia Zrt.  saját fejlesztésű, autonóm takarítórobotok tapasztalatait felhasználva autonóm, UV-C sugárzással fertőtlenítő robotot fejleszt.

AZ UV-C sugárzás előnye, hogy vele szemben nem alakul ki rezisztencia, ami az eljárás jelentős előnye a hagyományos vegyszerekhez képest. 

Az új robot a rajta található UV-C sugárzó autonóm mozgatásával több pontról sugározza be a területet, ezzel csökkentve a takart felületek számát.Az UV-C sugárzás hatásmechanizmusa kritikus károsodást okoz a mikroorganizmusok, például baktériumok örökítőanyagában, ami megakadályozza a szaporodásukat és a túlélésüket.

A robot működésében fontos szerepe van a mesterséges intelligenciának és a fejlett akadályfelismerési rendszereknek is.

„A berendezés az önálló mozgáshoz a helyiség előzetesen felvett térképén meghatározott útvonalat járja be. A bejáráskor a kiindulási térképen nem szereplő akadályokat részben vizuális információra alapozott, mesterségesintelligencia-alapú algoritmussal kerüli ki. A fertőtlenítés során felvett 3D modellen kiszámolja a megvalósult dózist, azaz a sugárzás mértékét, erről vizuális visszajelzést ad a kezelőnek, illetve az érintett szakembereknek. A fertőtlenítés minősége ellenőrizhető, az esetleg szükséges kiegészítő kézi fertőtlenítés meghatározható.” – olvasható a vg.hu oldalán.

A tesztelések ugyan még folynak, de a tervek szerint az idén már elindulhat a fertőtlenítő robotok gyártása. 

Forrás:

https://www.vg.hu/cegvilag/2023/05/meg-iden-megkezdodhet-a-hazai-fejlesztesu-fertotlenito-uv-c-robotot-gyartasa

Kép forrása:

https://computerworld.hu/