A szellemi tulajdon védelme
 

Ökogabonából fejlesztettek bio söröket és malátaitalokat egy hazai sörüzemben

A A A    Nyomtatható verzió

A Körös-Maros Biofarm Kft. az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetével és a szegedi Gabonakutató NKft-vel együttműködve, bio minősítésű söröket és malátaitalokat fejlesztettek. Az innováció célja:  hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával, javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítésű sörök és malátaitalok kifejlesztése. Ehhez a két kutatóintézet gabonanemesítést végzett a söripari felhasználhatóságra fókuszálva.

A projektbe bekapcsolódott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszéke is, ahol receptúrákat fejlesztettek az új biosörök prototípusaihoz, amely alapján próbagyártásokat végeztek a Biofarm  Kft. gyulavári sörüzemében.

A sörök alapját öko sörárpa-, búza- és alternatív gabonákból készülő maláták adják. A bio lager "alapsör" mellett készült tisztán gluténmentes alapanyagokból előállított hajdinasör, alkoholmentes és gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú sör is.

Állami fajtaelismerést kapott több nemesített gabonafajta, és elkészült egy 9 féle sörből, valamint alkoholmentes malátaitalból álló termékkínálat, valamennyi bio minőségben.

A termékek minőségének alátámasztásához kifejlesztették az online bio tételtanúsító rendszert, így egyszerűen nyomon követhető a teljes termékpálya a termőföldtől az asztalig.

A magyar biosör-termékcsaládot hatéves kutatómunka előzte meg.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/gazdasag/20230430-magyar-biosortermekcsaladot-fejlesztettek-ki-alternativ-gabonafelekbol.html

 

Kép forrása:

https://www.delish.com/fo