A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar konzorcium MI alapú közlekedésirányító rendszert fejlesztett

A A A    Nyomtatható verzió

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékével, valamint a RacioNET Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel alkotott konzorcium keretében a forgalmi dugók csökkentését szolgáló, mesterséges intelligencián (MI) alapuló közlekedésirányítási rendszert fejlesztettek.

A City Al névre keresztelt rendszer – a MI segítségével – elemzi, illetve előrejelzi a forgalmat és beavatkozási javaslatokat ad egy diszpécsernek, aki a közlekedési lámpák programjainak azonnali megváltoztatásával hatékonyabbá teheti a közlekedést, vagy akár értesítést küldhet a tömegközlekedési cég utastájékoztató rendszerére, illetve a – közlekedők által használt – mobilapplikációra. 

A projektben fejlesztett mobilalkalmazás lehetőséget ad a város lakóinak, hogy a megszokott útvonaltervező alkalmazások helyett egy hatékonyabb, az adott város igényeire szabott, mesterséges intelligenciával és hatékony beavatkozással támogatott útvonaltervezőt használhassanak.

 

Forrás:

https://www.innoportal.hu/mesterseges-intelligencian-alapulo-kozlekedesiranyitasi-rendszert-fejlesztettek-ki-tobb-mint-ketmilliard-forintbol

Kép forrása:

https://szotkerek.hu/20230428/