A szellemi tulajdon védelme
 

A sugárkezeléshez köthető krónikus fáradtságérzet okát kutatták magyar szakemberek részvételével

A A A    Nyomtatható verzió

A sugárterápia napjainkban a daganatos betegek kezelésében a második leggyakrabban alkalmazott terápiás eljárás. A sugárkezelés lényegét nagy energiájú ionizáló sugárzás gyógyító célú alkalmazása képezi. 

A pácienseknél a sugárkezelést követően gyakran jelentkezik krónikus levertség, fáradtságérzet, mely – a korábban elterjedt álláspont szerint  –  a nagyszámú sejtpusztulás miatt kialakuló gyulladásos állapot miatt jelentkezik.

Ennek folyamatát vizsgálta magyar kutatók irányításával egy húsz szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport.

Kutatásuk kiindulópontját David E. Fishernek, a Harvard professzorának egy korábbi megfigyelése adta, miszerint az ultraibolya sugárzás hatására a bőr pigmenttermelése mellett béta-endorfin – a szervezet sérülésre, stresszre adott válaszát szabályozó, fájdalomérzetet csökkentő hormonja – is felszabadul.

Az egyesült államokbeli partnerintézményeknél végzett csaknem nyolc éven át tartó kutatómunka során kiderült, hogy az ionizáló sugárzás jelentős DNS-károsodást okoz a bőrben, aminek hatására endorfin szabadul fel. Ez a felszabaduló hormon indirekt módon hat az agyra, aminek köszönhetően alakul ki a krónikus fáradtságérzet.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ tájékoztatása szerint az eredmények ismeretében a mellékhatás megelőzésére az endorfin hatását gátló gyógyszerek alkalmazása merülhet fel azokban a betegekben, akiknél sugárterápiát követően alakul ki krónikus fáradtságérzet.

A kutatási eredmények a világ egyik legrangosabb interdiszciplináris tudományos folyóiratában, a Science Advancesben is megjelentek. 


Forrás:
https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/05/25/a-sugarkezeles-miatt-kialakulo-faradtsagerzet-egyik-okat-fedeztek-fel-magyar-kutatok

Kép forrása:

https://www.ac-normandie.fr/