A szellemi tulajdon védelme
 

Speciális fehérjekeverék fejlesztésébe kezdtek magyar szakemberek

A A A    Nyomtatható verzió

A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma tejfehérje alapú élelmiszer fejlesztésébe kezdett.

Fejlesztésük célja, hogy kidolgozza egy speciális fehérjekeverék előállítási módját, amelynek tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje tápértékét.

Az új termék előállítási módján kívül kidolgozásra kerül egy – a speciális fehérjekeverékhez kapcsolódó – jelölési rendszer is.

„Kezdő lépésként a Sole-Mizo szakemberei felmérték a fejlesztés technológiai lehetőségeit és érzékszervi minősítéseket végeztek; az egyetem 43 féle komplettálásra - a fehérjetápérték növelését célzó eljárásra - alkalmas alapanyagot vizsgált meg; Medifood Hungary Innovation létrehozta az egyes fehérjék biológiai értékének meghatározására alkalmas kalkulátort” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A tervek szerint a kifejlesztett keverék jelentős mennyiségű és magas minőségű tejfehérjét fog tartalmazni, mely részben megoldást jelentene a globális problémaként jelentkező megnövekedett fehérjeszükségletre.

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230519/a-vilag-egyik-nagy-problemajara-fejleszt-megoldast-egy-magyar-konzorcium-616226

Kép forrása:

https://tudatosvasarlo.hu/