A szellemi tulajdon védelme
 

Egyre nagyobb a hazai érdeklődés a magyar fejlesztésű Tiny House-ok iránt

A A A    Nyomtatható verzió

Egyre nagyobb az érdeklődés a magyar fejlesztésű, kerekeken guruló Tiny House-ok iránt Magyarországon, sőt a gyártók szerint érezhetően megnőtt a kereslet ezek iránt az extrém kis alapterületű házak iránt. A mobilházakhoz építési engedély nem kell, közúti forgalomban is részt vehetnek, könnyen vontathatók és emellett közműcsatlakozás és -bekötés nélkül is használhatók.

A lakókocsival szemben az az előnye, hogy sokkal élhetőbb, nem csak az alapterület és a belmagasság miatt, hanem az egyéb komfortos kialakítása miatt is.  Teljes értékű konyhával, tágas mosdóval és zuhanyóval felszerelt. Az emeleten egy kényelmes franciaágy van, lent pedig az asztalt elhúzva ki lehet hajtogatni egy másik kétszemélyes ágyat. Természetesen nem hiányozhat a tűzhely, a hűtő és a kazán sem.

Nem kell betonozni, mint a konténer- és modulházak esetében, csak le kell vele parkolni és rögzíteni kell, így bárhol meg lehet vele állni. A burkolatok igazi fából vannak, de a melegséget árasztó falak mögött masszív fa- vagy acélszerkezet lapul.

A Tiny House-okat jellemzően közmű nélküli helyekre rakják le, ezért önellátónak kell lennie. A víz egy 400 literes tartályban van a padok alatt. Az akkumulátorok teljesen átlagosak, a négy darab összteljesítménye 400 Ah. A klasszikus konnektorokat inverterrel oldották meg, így simán tölthető a laptop vagy a telefon. Erről egy hétig tud menni a világítás és a gázrendszer ventilátora, egyébként, minden más gázról megy: a fűtés, a melegvíz és az abszorpciós hűtő is. A gyártók direkt fejlesztettek hozzá egy mobil LPG palackot.

A Tiny House-nak két típusa van, egy 6,6 és egy 7,7 méteres, különböző méretben és különböző elrendezésben. Ezeket nagyjából három hónap alatt lehet legyártani.

Az off-grid verziók ára nettó 40 000 eurótól indul, idővel pedig szeretnék bővíteni a kínálatot különböző háztípusokkal.

„A magyar gyártói projekt magában foglalja a mobilház tervezését és kivitelezését, valamint egy szálláshelyhálózat kiépítését is. Ez azt jelenti, hogy nem csupán azok élvezhetik a Tiny House adta lehetőségeket, akik megvásárolják a mobilházakat, hanem azok is, akik csak néhány napra szeretnék kipróbálni azokat. Az ország különböző pontjain telepítettek házakat (Balaton, az Őrség, az Alpokalja, Dunakanyar, Mátra), melyek kibérelhetők, emellett a turizmusban dolgozó szállásadóknak lehetőségük van arra is, hogy ők maguk is befektessenek egy-egy házba, így országos hálózat épülhet ki.” – olvasható a Hype&Hyper oldalán

Izer Norbert építőipari vállalkozó korábban az épületgépészettől az ipari erdők telepítéséig számos területen kipróbálta magát, emellett éveken át foglalkozott lakóautók átépítésével és javításával is. Tapasztalatait kamatoztatva állt neki a POP Tiny House projektnek 2019-ben, 2020-ban pedig elkészült a Tiny House végleges, sorozatgyártásra érett verziója. Izer Norbert azóta 40 millió forinttal növelte befektetését, és a cég megannyi boldog háztulajdonost tudhat maga mögött. 

Források:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sikersztorik/egyre-tobb-a-tiny-house-itthon-bejott-a-capak-kozott-2021-es-evadaban-bemutatott-otlet/

https://telex.hu/belfold/2022/05/21/nem-erzem-hogy-ez-kisebb-lenne-minihazak-es-kerekeken-gurulo-tiny-house-ok-magyarorszagon

https://hypeandhyper.com/akar-az-erdo-kozepere-is-telepitheto-a-magyar-fejlesztesu-tiny-house/

https://www.tinyhouse.hu/

 

Kép forrása:

https://www.booking.com/