A szellemi tulajdon védelme
 

Új terápiák adnak reményt a Parkinson-kórban szenvedő betegek gyógyulására

A A A    Nyomtatható verzió

A fokozatosan romló mozgással és kézügyességgel, járászavarral, illetve hangulati zavarokkal járó Parkinson-kór világszerte rohamosan terjed és egyre kevésbé csak az idősek betegsége. Az idegsejtek folyamatos pusztulásával járó betegséggel küzdők száma 2040-re meghaladhatja a 12 milliót.

A szakértők által „Parkinson pandémiának" nevezett jelenség egyik fő oka minden bizonnyal a környezetszennyezés, miután a szervezetünkbe jutó vegyi anyagok (pld. különböző növényvédő szerek, oldószerek) az idegsejteket is károsíthatják.

A szakemberek szerint a kiváltó okok pontos meghatározását megnehezíti az a valószínűleg nem túl ismert tény, hogy a tünetek megjelenésének idejére a betegség akár évtizedek óta károsítja az idegsejteket, miután a kór többnyire az emésztőrendszerben indul, és onnan lassan terjed át az agyra. Még ezután is több évig tart a tünetek megjelenése, miután agyunk hősiesen kompenzálja az elpusztult idegsejteket.

A Pécsi Tudományegyetem rámutatott arra, hogy bár a Parkinson-kór pontos okát a mai napig nem ismerik, egyre több olyan terápia van, amelyek révén hosszabb időre is lehetséges a panaszok mérséklése, illetve akár a teljes panaszmentesség elérése. Ezek közül az egyik legfontosabb az úgynevezett agyi stimuláció, amely keretében elektródákat helyeznek az agy mélyebb rétegeiben elhelyezkedő magokba, és ezek modulálják a tüneteket okozó kóros agyi működést.

Az egész kelet-közel európai régióban először Pécsett vált elérhetővé 2022 augusztusában az a távprogramozási eljárás, amely révén akár több száz kilométer távolságból is elvégezhetőek a szükséges finomhangolások.

Mindez azt jelenti, hogy a beteg tüneteit, azok esetleges romlását egy online konzultáció keretében lehet ellenőrizni, majd egy alkalmazás segítségével valós időben végzik el a beültetett stimulátor programozását.

 

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230608-igeretes-uj-eszkozok-vannak-a-parkinson-kor-elleni-harcban.html

Kép forrása:

https://kovacsnorbert.eu/